Aarhus Rygklinik

Diskusprolaps

Godt at vide om diskusprolaps

Lad os starte med den gode nyhed. Kroppen heler efter en diskusprolaps og forskning viser tydeligt at over 90 % får det godt igen med tid, fysioterapi og hensigtsmæssig bevægelser. Kun få vil have brug for en operation.

Hvis man har fået en diskusprolaps, vil man ofte have ondt i lænden samt udtalte nerverodssmerter i det ene ben. Det er særlig udtalt de første 8 uger af helingsforløbet, hvorefter man ser en gradvis bedring i både smerterne, og hvad man kan. Det er ikke unormalt at symptomerne fra en diskusprolaps kan vare mellem 9-15 mdr.

Hensigtsmæssig adfærd suppleret med specifikke øvelser vil oftest bidrage til en god og funktionel opheling. I det følgende forklarer vi situationen ud fra en diskusprolaps i lænden, men det samme gælder for en diskusprolaps i nakken.

Hvad er en diskusprolaps

DIskusskiven er bruskvæv som ligger mellem vores knogler i ryggen. De er opbygget af en ydre "skal" og en blødere midte som sikrer at tryk, stræk og stød bliver hensigtsmæssigt fordelt i ryggen.

Den typiske årsag til at man får nerverodssmerter er en overbelastning på en af vores diskus skiver i ryggen og den blødere masse i centrum nu buler ud i rygkanalen og trykker på nerven til benet. Alt efter hvor stor en overbelastningsskade på diskusskiven der er, vil man have forskellige forløb og symptomer.

Uanset på hvilket niveau din skade er, er der gode udsigter til, at du bliver rask. Jo større skade des længere tid tager det for kroppen om at komme sig, men 80-90% af alle selv med diskusprolaps kan komme sig uden operation.

Illustration af diskusprolaps, som trykker på nerven.
Diskusprolaps har en god prognose, men helingen tager tid.
Eksempler på udstrålende nervesmerter

Nervesmerter

Nerverodssmerter stråler fra rygsøjlen og ned i benet, og er de smerter, der gør livet svært de første uger med diskusprolaps.

Smerterne er i starten typisk konstante, brændende og kan ved visse bevægelser også jage ned i benet. Sammen med smerterne har man ofte også en summende og sovende fornemmelse i benet.

Nervens funktion er i en del tilfælde også påvirket, hvilket vil sige, at du oplever at din følesans på et område af benet er anderledes, dine kræfter i en muskel mindre eller at din knærefleks er svagere, når lægen eller fysioterapeuten tester dig.

Smerterne skyldes, at nerveroden i ryggen er blevet klemt og irriteret af diskusprolapsen. Nervesmerter er altid meget ubehagelige, men generelt er der en god prognose.

Kontakt os gerne -
vi kan hjælpe med

 • Diagnostik af problemet
 • Prognose og information
 • Behandlingsplan
 • Smertelindring og manuel behandling
 • Genoptræning
 • Forebyggelse

Tlf. 86 22 22 10

90 %

heler op og har ikke brug for operation

Nervesmerter

er normale ifm. diskusprolaps.

Prognosen

er rigtig god, men helingen tager tid!

Hold dig igang

helingen er bedre ved bevægelse. Lyt til kroppen.

Gode Råd til diskusprolaps

Akut fase
I den akutte fase kan aflastning være nødvendig. Sengeleje hjælper ikke i sig selv, men det kan være nødvendigt i den akutte fase. Anbefalingen er at veksle mellem at ligge ned og at bevæge sig rundt. Så snart det er muligt for smerterne, vil det fremme helingen at bevæge sig omkring mest muligt normalt.

Medicinsk behandling Supplerende medicinsk behandling er oftest nødvendig og hensigtsmæssig. Følg lægens anvisninger på dosis, og hvor tit du skal tage medicinen, så får du størst effekt og bliver hurtigere i stand til at bevæge dig rundt. Typisk anbefaler lægen dig et gigtpræparat, som udover at smertelindre også vil modvirke den inflammation (betændelse), der er om nerven. Dvs. der er også noget virksomt i medicinen, som vil hjælpe kroppen til at komme sig hurtigere. I tillæg hertil vi der også ofte blive ordineret Pamol eller lignende præparat.

Enkle øvelser I nogle tilfælde vil du kunne arbejde med gentagne bevægelser og mobiliserende øvelser, som letter trykket på nerven. Det vil du og din fysioterapeut på Aarhus Rygklinik vide efter den indledende undersøgelse. Så snart det er muligt, vil man opstarte enkle øvelser og motion, der kan stimulere cirkulationen og dermed fremme ophelingen.
Sygemelding kan hos nogle være nødvendigt pga. smerterne, men igen gælder det, at det er hensigtsmæssigt så hurtigt som muligt at vende tilbage til aktivitet mere og mere.

Kroppen heler Den viden, vi har i dag om diskusprolaps og nervesmerter, gør, at vi i langt de fleste tilfælde afventer, at kroppens egen helingsevne får lov at virke inden en evt. operation overvejes. Du kan under denne ophelingsfase få vejledning hos Aarhus Rygklink om, hvordan du optimere ophelingen ved hjælp af specifikke bevægelser, træning, fysisk aktivitet og hensigtsmæssige arbejdsteknikker /ergonomi.

Aarhus Rygklinik hjælper dig igennem alle faser af diskusprolaps
Vi giver dig den rette viden og prognose ved diskusprolaps

Advarselsignaler ved diskusprolaps

Hvis de nerver, der har med din blære og afføringskontrol at gøre, er påvirkede, er det akut operations indikation (meget meget sjælden situation).

Det du vil mærke er,
- At din følesans, når du tørre dig på toilettet er ændret
- At du har problemer med at komme af med vandet, når du er på toilet eller at du ikke kan holde på vandet.
- At du har problemer med at komme af med afføring eller ikke kan holde på den og prutter uden at kunne kontrollere det.

Hvis du oplever ovenstående tager du akut kontakt til egen læge, og hvis dette ikke er muligt, tager du kontakt til vagtlægen. Du fortæller til vagtlægen, at du har et rygproblem med nervesmerter og nu har fået symptomer på ovenstående (cauda equina).

Mobiliseringsteknik mod rygsmerter
Vi giver dig viden om dine rygsmerter

Diskusprolaps
er vores speciale

Fysioterapeuterne hos Aarhus Rygklinik har gennem mange år videreuddannet sig og fulgt med i ny viden og forskning om rygsmerter og nakkeproblemer samt andre led- og muskelproblemer.

Det har gjort dem i stand til at opnå status som Specialister i Muskuloskeletal Fysioterapi ved Danske Fysioterapeuter, der er branchens svar på specialviden og kompetencer.

Vores vision er at give dig den ypperste faglige kvalitet, service og omsorg.

Med baggrund i vores systematiske arbejdsmetode, kan vi hurtigt vurdere, om den fysioterapi, vi tilbyder, er det rigtige for dig og dit problem, eller om du skal videre til f.eks. operation eller speciallæge.

Hvorfor vælge
Aarhus Rygklinik?

 • Akut tid
 • Intet behov for lægehenvisning
 • Garanti for erfarne fysioterapeuter
 • Tid til dig og dit problem
 • Tilskud fra Sygesikring danmark og sundhedsforsikringer.
 • Certificerede klinikkere v. Danske Fysioterapeuter
 • Højeste kompetenceniveau i McKenzie-metoden
 • Rygklinikken er godkendt ved Styrelsen for patientsikkerhed
Luk menu