fbpx

Diskusprolaps

Få akut behandling i Århus C.

Få hjælp til Diskusprolaps

Diskusprolaps er kendt for at kunne være meget generende. Afhængig af prolapsens placering kan man opleve stærke smerter fra ryggen m/u udstråling til benene, eller smerter fra nakken som kan stråle til skuldre og arm.

Ønsker du at finde ud af om du har fået en diskusprolaps, eller har du brug for genoptræning efter en diskusprolaps, så kan fysioterapeuterne hos Aarhus Rygklinik hjælpe dig. 

Vi har i mere end 10 år hjulpet folk med diskusprolaps i udredning og genoptræning.   

Hos os er du garanteret akut tid ved en rygspecialist. 

Herunder har vi samlet en række informationer om diskusprolaps til dig. Vi har beskrevet det ud fra lænderyggen, men det samme er gældende for nakken. 

 

Vi behandler diskusprolaps i Aarhus. Vores rygspecialister har mere end 10 års erfaring i genoptræning af diskusprolaps
Illustration af diskusprolaps og tryk på spinalnerven

Hvad er en diskusprolaps?

Imellem ryggens hvirvler sidder der bruskstrukturer (Diskusskiver), som bl.a. har til formål at give ryggen god bevægelighed og samtidig fordele de mange kompressions- og trækkræfter ryggens led får under bevægelse. 

Diskusskiven er opbygget af ydre fibre og en blødere midte. Hvis den blødere midte presser sig ud igennem de ydre fibre er der tale om en diskusprolaps. 

0
% får det godt igen efter diskusprolaps

Hvorfor får man diskusprolaps?

Der kan være flere årsager til at man får en diskusprolaps. Grundlæggende kommer en diskusprolaps, når de yderste bindevævsringe i diskusskiven svækkes og revner. Det sker typisk når vi bliver ældre og statistisk set, ser man flest prolapser i alderen 35-55 år. 

Derudover tyder noget forskning på, at hårdt fysisk arbejde og pludselige overbelasninger af ryggen kan fremkalde diskusprolaps. Også vores genetik menes at spille en rolle for hvem som er i risiko for at få en diskusprolaps. 

Behandling af diskusprolaps

Diskusprolaps heler

Lad os starte med den gode nyhed. Kroppen heler efter en diskusprolaps og forskning viser tydeligt, at over 90 % får det godt igen med tid, fysioterapi og hensigtsmæssige bevægelser. Kun gangske få vil have brug for en operation.

Smerterne ved diskusprolaps er særlig udtalt de første 8 uger af helingsforløbet, hvorefter man ser en gradvis bedring i smerteniveau og funktion.

Det er ikke unormalt at symptomerne fra en diskusprolaps kan vare mellem 9-15 mdr., så vær tålmodig.

Hold dig i gang

Ved akut diskusprolaps kan det være nødvendigt at moderere sit aktivitetsniveau i den første tid, men man ved fra forskning, at helingen giver de bedste resultater med bevægelse i rette mængde. 

Hvor meget skal man så bevæge sig? Det nemme svar er, at man er nødt til at lytte til sin krop og bruge sund fornuft. Diskusprolaps præsenterer sig forskelligt, så man er nødt til at mærke efter, hvad der føles rigtig for dig. En tommelfingerregel er, at aktivitet ikke skal give forværrende smerter i ryggen eller øget udstråling i benet. Forbigående gener, under bevægelse, er acceptable, sålænge de går væk igen, når man holder pause.   

Varier dine stillinger ofte og gå gerne små ture.

Hvis det er muligt fortsæt også med at arbejde. Hvis du er i tvivl, kan din læge eller fysioterapeut hjælpe med at afklare, om du skal have reduceret tid eller sygemelding.

Øvelser

Så snart det er muligt for smerterne er det en god ide at begynde genoptræning af ryggen. 

Hos Aarhus Rygklinik hjælper vi dig med at få lavet det rigtige rygprogram, som tager udgangspunkt i dit problem, og hvor langt du er i ophelingen af diskusprolapsen. Programmet vil løbende blive progredieret i takt med at diskusskiven heler, og man dermed kan tage imod større og større belastninger igen.

Vi har god erfaring med at øvelsesprogrammet skal indeholde 

Øvelser som fjerner tryk på nerven, så du ikke skal have de mange bensmerter.

Mobiliserende øvelser, der skal gøre din ryg smidig igen.

Styrkende øvelser som sikrer at din rygmuskulatur kommer i form og mere generaliserede styrkeøvelser, som holder din form ved lige. 

Funktionsøvelser som skal afspejle de arbejds- og fritidsbelastninger du skal tilbage til. 

 

genoptræning vs. operation

Konservativ genoptræning vil som udgangspunktet være førstevalg i behandlingen af en diskusprolaps. De eneste tidspunkter hvor man overvejer operation er ved manglende fremgang efter 8 uger, eller gradvis forværring og alvorlig tegn på nervekompression (Se “Alvorlige symptomer, hvor man skal søge læge” herunder) 

Alvorlige symptomer hvor man skal søge læge

Føleforstyrrelser i skridtet

Pludselige ændret styring af benene under gang

Pludselige problemer med at komme af med vandladning

Tiltagende kraftnedsættelser

Problemer med at holde på afføring

Lammelser

Skriv til os

Har du spørgsmål til din tilstand, så kontakt os uforpligtigende via formularen.

Skal jeg have en skanning?

Vi får ofte spørgsmålet ifm. diskusprolaps, men langt de fleste behøver ikke en skanning ved mistanke om diskusprolaps. Det skyldes, at prognosen for opheling og genoptræning ved diskusprolaps utrolig god. Derfor kan fysioterapeuten ud fra de kliniske tegn på prolaps stille diagnosen og lave en behandlingsplan for genoptræningen. 

MR skanning kommer ind i billedet, hvis man ser manglende fremgang eller alvorlige tegn på nervekompression, som nødvendiggør, at man skal vurdere om operation er nødvendig.

4 Hurtige om Diskusprolaps

90 %

heler op og har ikke brug for operation

Nervesmerter

er normale ifm. diskusprolaps.

Prognosen

er rigtig god, men helingen tager tid!

Hold dig igang

helingen er bedre ved bevægelse. Lyt til kroppen.

Medicin og diskusprolaps

Supplerende medicinsk behandling kan ofte være nødvendig i den akutte fase af en diskusprolaps.

Kontakt lægen om dine muligheder og få råd til type af medicin, og hvilken dosis du kan tage. 

Smertestillende eller inflammationsdæmpende medicin kan være hensigtsmæssig, hvis smerterne er så kraftige, at du ikke kan være til. Dæmpning af smerterne kan være med til at mindske muskelspændinger og gøre dig i stand til bedre at bevæge dig rundt.  

Det er også vigtigt, at få sovet ordentlig, så din restitution bliver optimal. 

Længerevarerende medicinsk behandling kan ikke anbefales, så snak med lægen om en udtrapningsplan. 

nervesmerter og diskusprolaps

Diskusprolaps kan ofte give tryk og inflammation af nerveroden som dermed begynder at give nervesmerter.  

Nerverodssmerter stråler fra rygsøjlen og ned i benet og i nakken stråler det typisk ud i armen. Det er ofte nervesmerterne, der gør livet svært de første uger med diskusprolaps.

Smerterne er i starten typisk konstante, brændende og kan ved visse bevægelser også jage ned i benet. Sammen med smerterne har man ofte en summende og sovende fornemmelse i benet.

Nervens funktion er i en del tilfælde også påvirket, hvilket vil sige, at du kan opleve ændringer i følesansen på områder af benet, muskelkraften kan svækkes, manglende eller svækkede reflekser og nerven er følsom overfor strækpåvirkning.

Nervesmerter er altid meget ubehagelige, men husk at kroppen heler, så det er for en periode. Diskusprolaps en rigtig god prognose.

Aarhus Rygklinik behandler iskiassmerter. Har du udstrålende symptomer kan fysioterapeuterne hjælpe dig med rådgivning og genoptræning
Eksempler på nervesmerternes udbredning fra lænderyggen.

Relaterede behandlinger

Luk menu