Aarhus Rygklinik

Skoliose (Skæv Ryg)

Godt at vide om Skoliose

Skoliose er betegnelsen for en type af rygskævhed, hvor rygsøjlen er S formet eller C-form når man ser den bagfra. (Se billede). Normalt vil ryggen her være lige.

Graden af skævhed og placeringen af krumningen er ofte afgørende for, om man får gener ved skoliose. I langt de fleste tilfælde får man ikke smerter fra de mildere grader af skoliose.

Man skal endelig blive ved med at bruge sin ryg, når man har skoliose og fysioterapeuterne på Aarhus Rygklinik kan hjælpe dig med at sammensætte et Skoliose - Program til dig.

Røntgenbillede af skoliose
Eksempler på ryggens mange måder at krumme sig på

Hvordan spotter man skoliose

Skoliose viser sig ved en skæv holdning, forskellige højder på skuldrene eller ryggen kan bule, når man bukker sig fremad.

Nogle kan have rygsmerter ved skoliose, men i flertallet af tilfældene giver det ingen symptomer.

I de fleste tilfælde behøver man ingen behandling og brug endelig ryggen. Den er stærk, og bliver kun stærkere af at blive brugt.
Hvis rygskævheden er større kan det i nogle tilfælde give symptomer. De typiske symptomer er smerter, stivhed, funktionsnedsættelse, hjerte eller vejrtrækningsproblemer. I de tilfælde er der muligheder for at behandle med korset og operation. 3-5 % af alle børn og unge har skoliose, men kun 1/10 behøver behandling.

Aarhus rygklinik kan hjælpe med

  • Diagnostik af problemet
  • Prognose og information
  • Behandlingsplan
  • Smertelindring og manuel behandling
  • Genoptræning
  • Forebyggelse
Mobiliseringsteknik mod rygsmerter

Vælg en rygspecialist

Fysioterapeuterne hos Aarhus Rygklinik har gennem mange år videreuddannet sig og fulgt med i ny viden og forskning om rygsmerter bl.a. indenfor skoliose.

Det har gjort dem i stand til at opnå status som Specialister i Muskuloskeletal Fysioterapi ved Danske Fysioterapeuter, som er branchens kvalitetsstempel for specialviden og kompetencer.

Vores vision er at give dig den ypperste faglige kvalitet, service og omsorg.

Kontakt os uforpligtigende hvis du vil vide mere om, hvad vi kan gøre for dig.
info@aarhusrygklinik.dk

Hvorfor får man Skoliose

Man deler årsagen til skoliose i om det er strukturelt betinget eller funktionelt.

Strukturelt er i 80 % af tilfældene medfødt eller opstået uden kendt grund. Man mener, at der er en stor grad af arvelige faktorer, som afgør om man udvikler skoliose.

Funktionel skoliose skyldes ofte en ubalance i kroppens belastninger f.eks. ved langvarrige smerter eller efter traumer.

Skoliose er typisk medfødt

3-5 %

Af alle børn og unge har skoliose

kun 10 %

behøver decideret behandling.

Ryggen

er stærk. Lyt til kroppen og dyrk gerne sport.

Aarhus Rygklinik

kan hjælpe dig med et skoliose-program

Luk menu