Rygsøjlegigt

Få hjælp til gigt i ryggen

fysioterapi mod rygsøjlegigt

Rygsøjlegigt (Mb. Bechterew) er en autoimmun sygdom som rammer rygsøjlen, bækkenleddene og til tider led i arme og ben. 

Aarhus Rygklinik er en specialklinik i ryggen, hvor du vil få kompetent hjælp til diagnostik og behandling af rygsøjlegigt ved en af vores specialuddannede fysioterapeuter.    

Hvad er Mb. Bechterew

Ved rygsøjlegigt angriber ens eget immunforsvar rygleddene og de tilhørende ledstrukturer, hvilket medfører en aktiv inflammationsproces, som giver smerter, hævelse og funktionsnedsættelse. 

Det er vigtig at få behandlet gigtsygdomme, så leddene ikke får varrige skader og de daglige smerter ikke går for meget ud over ens livskvalitet. 

Behandling af Mb. Bechterew

Behandlingen af rygsøjlegigt er først og fremmest medicinsk, hvor vi i dag har en række medicinske muligheder for at dæmpe immunforsvaret ned. 

Sideløbende anbefales det at holde kroppen aktiv med muskeltræning, ledbevægelighed og funktion. 

Fysioterapeuterne hos Aarhus Rygklinik vil hjælpe dig med at få lavet det rigtige træningsprogram, som passer til din sitation uanset startniveau. Ved behov, vil vi løbende koordinere din behandling med relevante læger. 

Symptomer ved Rygsøjlegigt

Primær smerter fra bækken, lænd eller nakkeregionen.

Ca. 1/3 har inflammation fra andre led f.eks. senetilhæftninger i skuldre og hofter.

Primær smerter fra bækken, lænd eller nakkeregionen.

Morgensmerter og ledstivhed er meget udtalte, og det kan tage flere timer at få gang i kroppen.

Hvorfor får man gigt i rygsøjlen?

Årsagen til Mb. Becterew eller rygsøjlegigt er ikke fuldt klarlagt. Man har teorier på at det er multifaktorielt, hvor både arvelighed og miljø kan spille ind. 

I 90 % af tilfældene ser man tilstedeværelsen af et bestemt gen (HLA-B27), men man mener også at tidligere virus eller infektioner kan spille ind på igangsætningen af sygdommen.

Læs mere om