Tilføj din overskrift her

Tilføj din overskrift her

Slidgigt

Behandling af slidgigt i Århus

Træning mod slidgigt

Slidgigt (Arthrose) kan give symptomer fra leddene i form af smerter, hævelse og stivhed. Symptomerne kommer ofte snigende over længere tid. Det er typisk, at man kan opleve smerter og stivhed, når man skal i gang med at bevæge sig.

Forskning har vist at symptomerne ved slidgigt kan afhjælpes gennem specifik træning. Vores fysioterapeuter hjælper dig med at undersøge dit problem grundigt og tilrettelægge et individuelt tilpasset program mod slidgigt. Det er også muligt at genoptræne på hold. 

Hvad er slidgigt?

Efterhånden som livet skrider frem, vil de belastninger vi har været udsat for begynde at give forandringer på vores krop. Ligesom vi får rynker i panden, så vil vores led få slidforandringer.

Slidgigt er en meget almindelig tilstand, når man bliver ældre, f.eks. vil man kunne finde degeneration på diskusskiverne i ryggen hos 96 % af alle 80 årige. 

Det positive budskab er, at de slidmæssige forandringer ikke er ensbetydende med, at man skal have ondt, for det er en del af den normale aldringsproces.

I nogle tilfælde vil de slidmæssige forandringer dog kunne give gener. Symptomerne på slidgigt er typisk en triade. Man har stivhed og ondt i leddet ved igangsætning, efter leddet er varmet op bliver smerterne mindre, for igen at blive værre jo mere man belaster det. Når slidgigtssymptomerne er fremskredne har man have ondt i hvile, hævelser, begrænset funktion og natlige smerter. 

 

Symptomer på slidgigt

Symptomer på slidgigt kan svinge meget afhængigt af hvilke led, som er ramt, og hvor fremskreden tilstanden er. De mest almindelig symtomer finder du herunder.

Igangsætningsbesvær med stivhed og smerter i leddet, som typisk bedres ved bevægelse. 

Leddet kan være varmt og hævet, som tegn på irritation.

I fremskredet stadie, er der smerter i hvile, natlige smerter og meget begrænset funktion.

Særligt de vægtbærende led som ryggen, knæ og hofter er ofte ramt af slidgigt.

Gode råd til slidgigt

Fysioterapeutisk behandling af slidgigt (Artrose) arbejder med at styrke musklerne rundt om de ramte led, og bruge bevægelse som medicin for ledstrukturene. Forskning har vist, at man ikke fjerner det, som er slidt, men regelmæssig træning har en god effekt på at mindske smerter og forbedre funktionen i leddet.  

Vægttab

Hvis man kan mindske vægtbelastningen på de ramte led, vil man ofte opleve færre smerter. 

Smertestillende

Medicin kan bruges hvis smerterne er så kraftige, at det forhindrer din tilværelse og forhindrer søvn. Tal altid godt med din læge om smertestillende behandling mod slidgigt.

Støttebandager

Støttebandager kan give lindring ved fysisk udfoldelse. Aarhus Rygklinik kan vejlede dig i hvilken som vil være rigtig til dig. 

Operation

Hvis slidgigtforandringer er så fremskredne og hæmmende, at træning ikke hjælper, så vil man kunne få en kirurgisk vurdering.

Spørgsmål

Har du spørgsmål til vores fysioterapeuter om slidgigt eller din situation, så send os gerne en besked. 

Relaterede behandlinger